Körtefák

A körte a nőiesség attribútuma, az alma a férfiaké, annak ellenére, hogy szerintem a biblia egyik legvitathatóbb fejezete a bűnbeesés, amit elviekben a női fél kezdeményezett. Ha nem esünk, valószínűleg nem lett volna angol ipari forradalom, de ami még nagyobb baj, a női meztelenség is egy teljesen közömbös dolog lenne, a szexualitás úgyszintén. Úgyhogy szerintem jó, hogy megtették úgy ötezer évvel ezelőtt-körülbelül ennyire tették a teremtés idejét a skolasztikus filozófusok.

Szóval miért is? Az alma gömbölyű pocakkal rendelkezik és bár lehet, hogy belül férges, gyümölcs-önbizalma óriási. Ezzel szemben a körte lágy vonalai, domborodó alfele  mintha elmúlt barátnőimet idézné lágy suttogással: harapj belém! Megteszem, már hogyne tenném, és érzem, a lágyan lecsurgó édes lé mellett fogaim megreccsennek a kősejtek keménységén. Hát igen, voltak rossz napok is. Legalább annyi, mint jó.

A körtefák sovány legelőkön maradtak. Körülöttük elesett a hadsereg . A tölgyek, a gyertyánok, a mézédes nyárestéket susogó hársak és a többiek mind. Virágaik világítanak áprilisban, mint világnak virága. Az első magyar költői kép, majd ezer évvel ezelőttről. A fehér szirmok azóta is a születés és megtisztulás misztériumai.   Majd leperegnek. Jön az Equinox, a második napéjegyenlőség, és kezdenek hosszabbodni az éjszakák. Először csak láthatatlanul, mint egy tévedés, aztán úgy, akár egy sejtett rossz hír, majd végül teljesen reményvesztetten. Eljön a reggeli harmat, és a pókhálók ideje.  Október közepét írunk. Mindenki tudomásul  veszi a dolgot, a kikericsek kivételével, bár legyünk őszinték, ez a halványlilás lepel is inkább az elmúlás ruházata, mintsem a nyári mulatozásoké. Majd legéppuskázza őket egy őszi záporverés és fekszenek szirmukkal a sárban . Világnak világa, virágnak virága…                                                                                                                                                   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.