Madeira, Tenerife és a kígyósziszek

Hát persze hogy nem szerencsés, ha valakinek a jobb karján botanikus, a bal karján filozófiai vénája van. Összekeveredik a kétféle áramlat, amiből aztán csak a káosz van. Megkérdezi például, hogy a fent említett szigeteken miért nőnek két méteresre a kígyósziszek, amelyek Európa-szerte elég jelentéktelen növények, bár az E. italicum-ban azért benne van az igyekezet a nagyság és lángnyelv-szerű megjelenés irányába. Mindez persze azért messze nem elég ahhoz, hogy valaki makaronéziai szisz legyen, de a dolog azért biztató. Szóval a feltett kérdés a következőképpen hangzik: vajon miért ez a nemzetség jutott itt valamilyen jelentős előnyhöz, mert mi mással lehet megmagyarázni az óriás-növést, meg a sokféle fajt? Különös tekintettel a Teide környéki E. wildprettii-re ami hatalmas piros lobogó virágzata révén nem hiányozhat a hűtőmágnesekről, prospektusokról és képeslapokról sem.Nagyszerűségét sajnos most itt nem tudom demonstrálni, mivel áprilisban még nem virágzott a kopár, vulkáni kövecses 2500 méter körüli élőhelyén, de leveles szára biztatóan kúszott elő többfelé.

Megjegyzendő az is, hogy több fajuk fásszárú, ami egyébként a sziget növényeire többnyire jellemző, és olyan rémképek állnak elő, mint a bokorszerű útifű, a két méter magas aggófüvek, vagy a termetes fa alakjában előálló szulák. A dolgot tovább fokozandó, van félfásszárú ibolya is. Szerény személyem csak arra tud gondolni, hogy az óceáni klíma fedőnév alatt működő lávasivatag és talajnélküli babér köderdőben jobban megéri cserjének lenni, meg szukkulensnek, vízháztartásilag. Ottlétem alatt nem is tudom hányszor felvonultak fenyegetőzni elég komoly felhőalakzatok, amelyekből aztán csak némi porlasztott eső esett, illetve Madeira pedig be van hálózva elképesztő hosszúságú levadákkal-csatornarendszerekkel, amelyek alagúton, sziklaoldalba vésve viszik a vizet öntözésre a sziget esős feléből, a szárazra. Építésükben állítólag elfogott arab kalózok is közreműködtek, akik gondolom elég hamar belátták, hogy a tengeri rablás nem volt helyes életvitel, miután ingatag pallókon vésegették a sziklakövet, alattuk kétszáz méteres mélységgel.

Szóval, ha röviden jellemezni akarjuk az ott látott növényvilágot, azt kell mondjuk, hogy némely növénynemzetség teljesen kiugrott a megismert felekezetükből és szinte felismerhetetlenségig megváltozott külsővel rendelkezik immár, nem lenne teljes a sor, ha nem szólnánk még az Euphorbiákról, amelyek természetesen itt is fásszárúak, beleértve a Madeirán gyakori mikulásvirágot, ami nem őshonos ugyan, de annál jobban érzi magát. Falusi házakat néha mikulásvirág élősövénnyel vesznek körbe, ami legalább két méter magas és rendkívül esztétikus is egyben. Ugyancsak ismérve a szigeteknek az Európában teljesen ismeretlen nemzetségek felbukkanása, amelyek közül több rokon fajokat helyettesít a hasonló élőhelyeken, mint például az Aeoniumok a kövirózsákat, vagy az Aichryson-ok a varjúhájakat. Harmadrészt pedig nem feledkezhetünk el arról a tényről, hogy a spanyol és portugál gyarmatosítók egyaránt növénykórháznak használták szigetüket, ami azt jelenti, hogy a hosszú dél-amerikai hajóút után itt lábadoztak és kaptak erőre az egyenletes klímában a messziről szállított fajok. Nyilván sok közülük ki is szökött, így gyanakodva nézegettem Funchalban-Madeira borzasztóan meredek domboldalára épített fővárosában egy hatalmas, kék virágokkal bőven ellátott fát, ami valóban jacaranda volt a brazil őserdőből-csak a körötte repkedő arapapagájok hiányoztak a képből. És ami végül nagyon örvendetes dolog. ezek a növények nem úgy nőnek ám, mint nálunk, hogy fű és benne itt-ott egy virág. Fű nincs és egy területet szemlélve azt kell mondani, hogy minden egyes, egymás mellett álló bokor más-más faj, úgyhogy lehet fényképezni orrvérzésig, aztán pedig határozni a FloraVascular de Tenerife című spanyol határozóból, ami sok esetben elvirágzott és kóróként összeaszott fajokat mutogat, hogy a dolog azért kitartson legalább egy hónapig.

Echium giganteum

Echium nervosum

Echium simplex

A felső fotó: Echium candicans

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.